Nieuws

Over Kunstvereeniging Katwijk

Geschiedenis

Zo’n 100 jaar geleden verbleef in Katwijk een groot aantal kunstschilders. De meesten van hen kwamen met regelmaat langs om te schilderen en inspiratie op te doen, maar een aantal woonde en werkte er ook daadwerkelijk (o.a. Jan Toorop, Willy Sluiter, B.J. Blommers, ‘Morgenstjerne Munthe).

In 1908 resulteerde dit in de oprichting van “Kunstvereeniging Katwijk”, die vanaf dat jaar tentoonstellingen organiseerde in een eenvoudig, maar wel als zodanig herkenbaar,   tentoonstellingsgebouw dat gelegen was aan de Van Wassenaerkade (nu Boulevard).
(Een soortgelijk paviljoen werd in 1911 op initiatief van Jan Toorop ook in Domburg geplaatst en in 1994 herbouwd.)

Naast het bevorderen van het toerisme (Jan Toorop was erelid van de VVV in Katwijk, Willy Sluiter en ‘Morgenstjerne’ Munthe waren bestuurslid) door middel van het organiseren van tentoonstellingen dienden de schilders met dit initiatief natuurlijk ook een eigen belang. Badgasten waren immers ook potentiële klanten. Maar met het verdwijnen van de klederdracht en de bomschuiten van het strand en door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog trokken ook de schilders uit Katwijk weg. Het tentoonstellingsgebouw heeft nog jaren dienst gedaan als oefenruimte voor de “Katwijksche Gymnastiek Vereeniging”.

'En plein air'

In 1995 werd door het Katwijks Museum, in samenwerking met het Amsterdams Instituut voor de Schilderkunst, het “Katwijk Zomer Schilderfestival” georganiseerd. De schilderijen werden daarna op de verkooptentoonstelling “Terug naar Katwijk” in het Katwijks Museum getoond. De vele schilders die waren uitgenodigd schilderden het strand en de boulevard, in de buitenlucht, dus ‘en plein air’, zoals de kunstenaars 100 jaar geleden, maar nu op een 20e eeuwse wijze. Een nieuw fenomeen na jaren van abstraheren en experimenteren in de schilderkunst.

Het idee werd in de volgende jaren overgenomen door o.a. Noordwijk en Domburg. In Katwijk kwam de tweede versie pas weer 10 jaar na het eerste festival tot stand. In 2005 en de daarop volgende jaren groeide het evenement uit en in 2008 werd de Stichting Kunstvereeniging Katwijk opgericht die de schildersweek jaarlijks organiseert.

Duna atelier

Een van haar doelstellingen, intussen bereikt, was de realisatie van een paviljoen aan het strand van waaruit de kunstenaars kunnen werken en hun schilderijen ter verkoop kunnen aanbieden. Sinds 2010 wordt de schildersweek van daar uit georganiseerd. Het gebouwtje werd van het najaar tot het voorjaar van het strand gehaald, net als de overige paviljoens.

In verband met het Project Kustversterking moest het gebouwtje van het strand. Een nieuwe plek werd gevonden op de Boulevard/hoek Voorstraat waar het oude Hotel Riche was afgebroken. Tot dat de geplande nieuwe plek naast restaurant De Zwaan, op het nieuwe Duinplein, gereed komt blijft het DunaAtelier het hele jaar door op Boulevard 73 te bezoeken. In het voorjaar van 2017  verhuist het DunaAtelier naar haar definitieve plek op het Duinplein, tussen Boulevard en strand, in de duinen.

Het bestuur van de Stichting Kunstvereeniging Katwijk bestaat uit de volgende personen:

 • Jack Vlieland, voorzitter
 • Annemarie Kingmans-Claas, secretaris
 • Gerard van der Klugt, penningmeester
 • Thea Deckers
 • Lia Tjabringa
 • Hans Vingerling
 • Joke Bontenbal

Het Comite van Aanbeveling bestaat uit:

 • Frank Buunk, Kunsthandel Simonis en Buunk
 • Niek-Jan van Kesteren, directeur VNO-NCW
 • Hans Schonenberg, voorzitter bestuur stichting Katwijks Museum
 • Jos Wienen, burgemeester gemeente Haarlem

Sponsors

©2018 Stichting Kunstvereeniging Katwijk  •  Proclaimer  •  Privacy

Webontwikkeling: 2nd Chapter