Nieuws

Stampvol DUNAatelier voor de Gekkenlogger

14 oktober
Stampvol DUNAatelier voor de Gekkenlogger

Ademloos luisteren naar Joop Burgerhout

Om kwart voor acht zat de zaal al stampvol. Zo vol zelfs dat zelfs de trap gebruikt werd als zitplaats en er voor enkele ongelukkige bezoekers geen ruimte meer was. Na een kleine vertraging (onze spreker woont al een paar jaar niet meer in Katwijk en kon het DUNAtelier niet vinden) verstilde de zaal en luisterden iedereen ademloos naar het Praetje Kunst  van Joop Burgerhout over een verhaal wat menig Katwijker tot de verbeelding spreekt; de Gekkenlogger! 

 

Was geloof de veroorzaker?

In 1915 voer een Katwijkse logger uit met een dertien koppige bemanning. Voor drie bemanningsleden zou deze reis fataal worden. In een bizarre situatie die later als ‘godsdienstwaanzin’ bestempeld zou worden werden deze mannen gedood door hun mede bemanningsleden. Een bijzondere verschijnsel, omdat de hele bemanning bestond uit gewone brave vissers. Verschillende onderzoekers en schrijvers hebben geprobeerd de gebeurtenissen aan boord van het schip te verklaren. Velen wezen het streng gereformeerde geloof aan als de oorzaak. Joop Burgerhout, een in Katwijk geboren socioloog, deed jarenlang onderzoek naar het verhaal van de Gekkenlogger. Na een uiteenzetting van de verschillende verklaringen van dit drama gaf Joop zijn eigen cultuurhistorische en psychoanalytische contexten. Zoals Joop zegt: “zonder context kan je een theorie niet begrijpen”. 
Joop Burgerhout wist zijn publiek te verassen. Volgens hem is het geloof gebruikt als verklaring van de moorden, maar ligt de oorzaak dieper. Die oorzaak moet gezocht worden in de  afwezigheid van een corrigerende vaderfiguur in het verleden en het isolement waarin de moorden plaatsvonden. Door een samenloop van omstandigheden ontaarde dat op de fatale reis van de Gekkenlogger met een explosie van geweld.

Voordat de avond ten einde kwam wilde Joop ons nog een laatste boodschap meegeven: of het nu gaat om de Gekkenlogger of conflicten in ons huidige tijdperk: geloof wordt vaak aangewezen als de veroorzaker van geweld. Door te kijken naar de context kunnen wij inzien dat dit niet zo is.

Komt Joop nog een keer?

Er was veel belangstelling voor deze editie van Praetje Kunst. Helaas moesten we zeker 20 mensen teleurgestellen. Ons DUNAatelier zat vol. Wilt u ook het verhaal over de Gekkenlogger horen? Laat het ons weten door ons een e-mail te sturen. Bij genoeg animo vragen wij Joop Burgerhout nog een keer terug.

Social media

Wil je op de hoogte blijven van alles rondom onze exposities en activiteiten? Volg ons dan ook op Facebook.

Sponsors

©2024 Stichting Kunstvereeniging Katwijk  •  Proclaimer  •  Privacy

Webontwikkeling: 2nd Chapter