Nieuws

Atlantikwall zichtbaar naast DUNAatelier

15 oktober
Atlantikwall DUNAatelier

Atlantikwall wordt weer opgegraven

De Atlantikwall, die in Katwijk na de oorlog onder het duinzand langs de Boulevard verdween, is weer deels opgegraven. In het kader van het evenement Katwijk voor Oranje is een stuk muur, naast het DUNAatelier, weer zichtbaar gemaakt.

Nadat een aannemer het grove werk heeft gedaan, mochten scholieren uit groep 8 van diverse basisscholen het werk afmaken. Na het ontgraven zal de muur een monument blijven ter nagedachtenis aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Informatieborden zullen op een later moment worden aangebracht.

De Atlantikwall was de verdedigingslinie van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog en strekte zich uit van Noorwegen tot aan Spanje. In Katwijk werd als onderdeel van die Atlantikwall een muur gebouwd over de hele lengte van wat nu de Boulevard heet.

Na de oorlog was de goedkoopste manier om van de muur af te komen het graven van een diepe sleuf naast de muur om deze vervolgens om te duwen en te laten verdwijnen onder het zand. De laatste jaren worden overal in Nederland delen van de Atlantikwall geschikt gemaakt om als museum of monument te dienen. Zo wordt de herinnering aan die zwarte periode levend gehouden. Naast het opgraven van de muur zijn er in het DUNAatelier nog meer activiteiten rondom Katwijk van Oranje.

Social media

Wil je op de hoogte blijven van alles rondom onze exposities en activiteiten? Volg ons dan ook op Facebook.

Sponsors

©2024 Stichting Kunstvereeniging Katwijk  •  Proclaimer  •  Privacy

Webontwikkeling: 2nd Chapter