Nieuws

Praetje kunst: Over Jackson Pollock

13 augustus

Louise Wijnberg vertelt over Jackson Pollock

Jackson Pollock is een vermaarde Amerikaanse schilder en we hebben allemaal wel eens zijn ‘dripping paintings’ gezien. Maar wat weten wij er eigenlijk echt van af? Was het zo makkelijk om deze te maken en deed hij maar wat?

De laatste jaren zijn verschillende van zijn schilderijen gerestaureerd en is de kans gegrepen om meer over zijn schildertechniek te weten te komen en zijn door hem gebruikte verven in laboratoria in binnen- en  buitenland geanalyseerd.  Dit leidde tot verschillende publicaties door het Museum of Modern Art te New York, het Getty Instituut in Los Angeles. Binnenkort wordt het lijvige boek over het schilderij ‘Alchemy’ (1947) uit de Peggy Guggenheim Collectie Venetië gepresenteerd met daarin een bijdrage van de spreekster over ‘The Big Dipper‘ (1947), Stedelijk Museum Amsterdam.

Louise Wijnberg heeft aan dit onderzoek  meegewerkt, samen met o.a. met Klaas Jan van den Berg (Laboratorium Rijksdienst Cultureel Erfgoed). Louise bespreekt de uitkomsten van de onderzoeken. Naast zijn schildertechniek wordt er tijdens de lezing ook aandacht aan zijn leven gegeven  en het belang van zijn vrouw Lee Kresner, zelf kunstenaresse en natuurlijk Peggy Guggenheim die hem beroemd heeft gemaakt.

Louise Wijnberg was ruim 32 jaar verbonden aan het Stedelijk Museum Amsterdam als schilderijenrestaurator. Ze genoot haar opleiding aan de Sorbonne, ‘Restauration et Conservation des Oeuvres d’ art’. Daarnaast publiceerde ze of werkte mee aan publicaties over haar vakgebied, zoals ‘Cathedra’ van B Newman, Jasper Johns, Piet Mondriaan en Karel Appel. En ze gaf les en lezingen in binnen en buitenland.

Dit Praetje Kunst is onderdeel van Katwijk en Plein Air. Meedoen kost € 5 per persoon. Voor vrienden van het DUNAatelier is toegang gratis.

Wanneer

13 augustus 2019
20:00 uur

Let op: dit evenement is voorbij.

Sponsors

©2024 Stichting Kunstvereeniging Katwijk  •  Proclaimer  •  Privacy

Webontwikkeling: 2nd Chapter