Nieuws

Katwijkerkring Buiten-land

1 december t/m 5 januari

Spannende, zorgvuldig en professioneel gemaakte kunst in DUNAatelier

Anders dan de titel "Buiten-land" van de nieuwe tentoonstelling in het DUNAatelier suggereert, zijn op de nieuwe tentoonstelling behalve buitenlandse ook Nederlandse landschappen te zien. Wat de geëxposeerde werken gemeen hebben is dat ze "en plein air", dus naar waarneming in de buitenlucht zijn gemaakt. Vanaf zondag 1 december tot en met 5 januari krijgen bezoekers op vrijdag, zaterdag en zondag  tussen 13.30 uur en 16.00 uur zo'n vijftig werken te zien van Theo de Feyter, Lau Heidendael, Bert Osinga, Joanna Quispel, Wendelien Schönfeld en Kris Spinhoven. "Het gaat om schilderijen in olieverf, acryl of gemengde technieken, tekeningen, pastels enzovoort. Het kan van alles zijn", zegt De Feijter. "De werken hebben gemeen dat ze realistisch en naar  waarneming zijn gemaakt. Kortom: Buiten-land, is een expositie van landschappen van buitenschilders.

 

Kijken

Alle kunstwerken zijn spannend, zorgvuldig en professioneel gemaakt, belooft De Feyter. "Die zorgvuldigheid slaat vooral op het kijken", legt De Feyter uit. "Je kunt heel goed zien hoe de kunstenaar heeft gekeken. De motieven zijn heel goed op kleur en vorm ontleed en geanalyseerd. Iedere exposant doet dat op een andere manier. Dat maakt het spannend. Het resultaat is een vertraging van het tijdsgevoel."

Wie het geëxposeerde werk fotografisch noemt, zit er helemaal naast. "We werken niet aan de hand van foto's", zegt De Feyter. "Fotografie is iets totaal anders. Kenmerkend voor ons werk is dat het motief goed is ontleed. Dat er goed is gekeken naar wat er gebeurt in de kleur, in de vorm en in de weerkaatsing. Dat levert niet per se fotografisch geschilderde werken op. Het blijven interpretaties van de werkelijkheid."

 

Nederlands woord

Alle exposanten van Buiten-land zijn lid van de Katwijkerkring, een landelijke vereniging van plein-air schilders. De Feyter: "Ik spreek zelf liever van 'buitenschilders' dan van 'en plein-air schilders’. Dat is een goed Nederlands woord.” Het groepje van zes dat nu exposeert, kent elkaar al langer en heeft - al dan niet met anderen - veel eerder met elkaar geëxposeerd, ook buiten Katwijk.

De Katwijkerkring telt een jaar na de oprichting zo'n dertig leden, allen specialist op het gebied van schilderen naar waarneming. Schilderijen die naar waarneming zijn gemaakt verheugen zich in een groeiende populariteit. "Dat was vroeger wel anders", zegt De Feyter. "Om een groep als de Katwijkerkring op te richten, moeten er wel voldoende kunstenaars zijn die zich met buiten schilderen bezighouden. Die zijn er nu."

Wanneer

1 december
t/m 5 januari 2020

Elke zondag, vrijdag & zaterdag
13:30 uur tot 16:00 uur

Let op: dit evenement is voorbij.

Sponsors

©2024 Stichting Kunstvereeniging Katwijk  •  Proclaimer  •  Privacy

Webontwikkeling: 2nd Chapter