Nieuws

Lezing: 'Fotografie in oorlogstijd'

31 oktober

Jeroen Rijpsma over 'Fotografie in oorlogstijd door Duitse soldaten'

Jeroen Rijpsma is co-auteur van o.a. de wandelgids “Wandelen langs de Atlantikwall” en het boek “Verstoven Verleden” over archeologische bodemvondsten uit de Tweede Wereldoorlog. Jeroen doet al jaren onderzoek naar de Atlantikwall op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Daarnaast heeft hij nóg een bijzondere hobby: ‘op internet zoeken en kopen van in Duitsland terechtgekomen fotomateriaal’. Tijdens deze lezing vertelt Jeroen over fotografie in oorlogstijd. Ook de Atlantikwall komt aan de orde..

De Duitse soldaten beschouwden de eerste oorlogszomer in 1940 als een soort vakantie: er werden volop toeristische activiteiten ondernomen en hun soldij vloog over de toonbank om Nederlandse producten in te slaan en te versturen naar Duitsland. Ze namen kiekjes van de zee en duinen, molens, klompen en tulpen. De legerleiding stimuleerde deze amateurfotografie en verstrekte speciale fotoalbums en organiseerde wedstrijden en exposities. Jeroen toont tijdens zijn lezing een impressie van foto's genomen in Zuid-Holland.

Na twee jaar van bezetting veranderde de sfeer drastisch. In de duinen verschenen bunkerstellingen waaronder geschutbatterijen, radarposten en hoofdkwartieren. Er werden duizenden soldaten belast met de verdediging van het Zuid-Hollandse kustgebied in geval van een geallieerde invasie. Vanaf 1942 waren de meesten in bunkers ondergebracht, maar er waren ook munitiebunkers, telefoonbunkers, ziekenhuizen en zelfs toiletten van 1 meter dik beton. Ook hier vertelt Jeroen over en zal hij foto’s van laten zien.

De lezing is op 31 oktober en start om 20.00 uur. De toegang is gratis. De lezing wordt gehouden binnen het kader van het evenement Katwijk van Oranje. Speciaal voor dit evenement organiseren wij diverse activiteiten in het DUNAatelier.

Wanneer

31 oktober 2018
20:00 uur

Let op: dit evenement is voorbij.

Sponsors

©2022 Stichting Kunstvereeniging Katwijk  •  Proclaimer  •  Privacy

Webontwikkeling: 2nd Chapter