Nieuws

Praetje kunst over 'de Gekkenlogger'

9 oktober

Een taboe in Katwijk

Bij een aantal Katwijkers rust er nog steeds een taboe op. Socioloog Joop Burgerhout geeft er dinsdag 9 oktober in het DUNAatelier een Praetje Kunst over houden: 'de Gekkenlogger'.

De KW 171 vertrok in 1915 met aan boord 13 diep gelovige, bevriende visserslui uit Katwijk. 6 weken later dreef het schip deels gesloopt rond op zee. Het had geen masten meer, het dek was weg en de bemanningsleden zaten op spanten. 10 bemanningsleden zongen voortdurend keihard psalmen. De andere 3 waren op gruwelijke wijze gedood. Delen van hun stoffelijke overschotten waren nog aan boord. De 10 verkeerden - zouden we vandaag zeggen - in een psychose.  

"Godsdienst wordt vaak gebruikt als rechtvaardiging voor geweld, maar is vrijwel nooit de oorzaak", vindt Burgerhout. Dat godsdienst leidt tot geweld vindt hij "een goedkope gedachte". Ook nadat hij de geschiedenis van de Gekkenlogger heeft uitgezocht. Wie wil weten wat volgens Joop Burgerhout de werkelijke oorzaak is van het drama op de Gekkenlogger KW 171 is van harte welkom tijdens deze editie van Praetje kunst.

Praetje kunst start om 20.00 uur en kost € 5 per persoon. Voor donateurs en vrienden van het DUNAatelier is toegang gratis. Nog geen donateur? Donateur worden kan en kost slechts € 10.

Wanneer

9 oktober 2018
20:00 uur

Let op: dit evenement is voorbij.

Sponsors

©2022 Stichting Kunstvereeniging Katwijk  •  Proclaimer  •  Privacy

Webontwikkeling: 2nd Chapter