Nieuws

Dirck Nab: Op 't Duin

11 mei t/m 23 juni

Het duin behoort tot de mooiste landschappen van Nederland

Kunstenaar Dirck Nab werkt al zo'n twintig jaar in de duinen. Hij exposeert in Nederland, maar ook veel in Frankrijk. Het Prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam en het Henriëtte Polak museum in Zutphen hebben werk van hem aangekocht.

In het DUNAatelier exposeert Dirck Nab onder de titel "Op 't duin" een zeer recente tekening van twee bij twee meter van een duintop, gemaakt met houtskool op doek. "Daarvan hangt af wat ik nog meer aan kleiner werk ga ophangen", vertelt Nab. "Schilders die heel precies werken, beginnen vaak op doek met een houtskoolschets. Die houtskool kan je vervolgens wegwerken, maar ook fixeren. Ik maak een hele tekening, die fixeer ik en daar laat ik het dan bij wijze van experiment bij."

Dezelfde plek

Dirck Nab woont vlak bij de duinen in Bakkum. Hij is altijd aan het werk gegaan op de plekken waar hij was, vertelt hij. "Ik werk daardoor al zo'n twintig jaar in de duinen. En dat verveelt nog steeds niet. Elke maandag ga ik met een vriend in de duinen tekenen. We zitten dan soms een half jaar op dezelfde plek. Hoe langer je ermee bezig bent, hoe meer je erin ziet. Dat laat ik merken in mijn werk."

Het duin behoort tot de mooiste landschappen van Nederland, vindt Nab, omdat daarin niet wordt ingegrepen. "Vooral dicht bij de zee waar het publiek niet mag komen, zijn de duinen nog heel ongerept. Mijn werk is nog wel figuratief, maar het is abstracter dan vroeger. Je kunt het duin er wel goed in herkennen. Behalve in de duinen werk ik soms met een groep schilders in Amsterdam en dan moet mijn werk betrekking hebben op Amsterdam."

Tempera

Als hij schildert, dan werkt hij met olieverf of met tempera. Tempera is een oude techniek uit de middeleeuwen op basis van een ei. Dat levert hele heldere kleuren op. “Ik vind het buiten ook gemakkelijker, want olieverf meenemen is een heel gedoe. Een nadeel van tempera vind ik wel dat je het eindresultaat eigenlijk altijd moet inlijsten achter glas. Van schilderwerk achter glas houd ik niet zo."

De expositie "Op 't duin" van Dirck Nab is in de periode 11 mei tot en met 23 juni elke zaterdag en zondag te zien van 14.00 uur tot 17.00 uur op de begane grond van het DUNAatelier, aan de Boulevard Zeezijde , (Duinplein t.o. de Vuurbaak) in Katwijk. Tegelijkertijd loopt in het souterrain van het DUNAatelier de tweede expositie van de Katwijkerkring.

Wanneer

11 mei
t/m 23 juni 2019

Elke zondag & zaterdag
14.00 uur tot en met 17.00 uur

Let op: dit evenement is voorbij.

Sponsors

©2023 Stichting Kunstvereeniging Katwijk  •  Proclaimer  •  Privacy

Webontwikkeling: 2nd Chapter