Nieuws

Beelden van mensen, foto's van parkeerplaatsen

7 t/m 24 maart

Parkeerplaatsen laten iets zien van de cultuur en dus van mensen

De mens staat centraal op de expositie "Parking Scape en Reclining Figures" van kunstenaar-fotograaf Michiel Knaven en van beeldhouwer Caroline Ruizeveld. Zij werkt dit thema uit in geabstraheerde beelden van mensen met een specifieke houding. Knaven heeft daarvoor in diverse landen parkeerplaatsen langs Europese autosnelwegen gefotografeerd. Hij toont in het DUNAatelier 26 foto's.

"Parkeerplaatsen zijn interessante cultuurlandschappen", zegt Michiel Knaven. "Ze hebben een speciale kwaliteit. Het zijn plekken waar je maar heel even bent. En dat is van invloed op hoe ze eruit zien. Parkeerplaatsen zijn niet gezellig, hoewel sommige wel het resultaat zijn van pogingen het toch gezellig te maken. Dat levert, vind ik, interessante landschappen op."

 

Cultuurlandschappen

"Cultuurlandschappen gaan per definitie over mensen. Je kunt ze 'lezen'. Ze zeggen hoe mensen omgaan met hun omgeving. In Frankrijk of Italië heeft men parkeerplaatsen heel anders vormgegeven dan bijvoorbeeld in Duitsland of Nederland. Ze laten daardoor iets zien van de cultuur en dus van de mensen in een land."

Knaven rijdt zonder vooropgezet plan Europa in, stopt bij elke parkeerplaats waar hij langsrijdt en laat zich verrassen door wat hij tegenkomt. "De voorbijgangers die er stoppen, geven de parkeerplaats geen vorm", vindt hij. "Ik ben meer geïnteresseerd in de landschappelijke kwaliteit. U ziet in het DUNAatelier geen objectieve foto's maar u ziet hoe ik daar als kunstenaar naar die landschappelijke kwaliteit kijk."

 

Niet eenduidig

"Ik maak iets, dat stel ik tentoon en daarna is het van degene die daarnaar kijkt. Wat die er in zijn hoofd mee doet, dat is aan de kijker. Dat is niet mijn probleem. U zult ongetwijfeld iets anders in de foto's zien dan iemand anders, of dan ik. De foto's zijn niet eenduidig. Ieder mag er zijn eigen interpretatie aan geven."

Knaven bezocht voor zijn project Parking Scape tot nu toe België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Italië en uiteraard Nederland. "Oost-Europa nog niet", zegt hij. "Dat is verder weg en ik moet eerst even sparen voordat ik die kant op kan. Mijn project is nog niet voltooid."

 

Elke dag

Gevraagd naar waarom hij zijn project Parking Scape heeft bedacht en uitvoert, zegt hij: "Ik ben kunstenaar. Kunstenaars hebben de behoefte om elke dag wel iets te maken. Mijn verhouding tot de dingen levert mij beeld of geluid op. Ik ben namelijk ook musicus. Ik wil graag delen wat het bij mij oproept als ik dingen zie. Ik denk dat anderen daar iets aan hebben. Caroline Ruizeveld maakt beelden van mensen. Op mijn foto's komen geen mensen voor. Wij zijn benieuwd wat die combinatie gaat opleveren. We hopen dat het interactie oplevert, dat er relaties ontstaan tussen de beelden en de foto's. Dat vind ik het interessante van de tentoonstelling."

Behalve fotograaf is Michiel Knaven ook docent en violist. Hij heeft zowel de kunstacademie als het conservatorium doorlopen. Hij geeft aan het Deltion College in zijn woonplaats Zwolle les in de creatieve aspecten van de fotografie aan toekomstige fotografen.

De expositie "Parking Scape en Reclining Figures" van kunstenaar-fotograaf Michiel Knaven en van beeldhouwer Caroline Ruizeveld is te bezichtigen in de perdiode 7 tot en met  24 maart. Het DUNAatelier is elke donderdag van 16.00 uur t/m 18.00 uur en vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Wanneer

7 t/m 24 maart 2019
Elke zondag, donderdag, vrijdag & zaterdag


Let op: dit evenement is voorbij.

Sponsors

©2023 Stichting Kunstvereeniging Katwijk  •  Proclaimer  •  Privacy

Webontwikkeling: 2nd Chapter