Nieuws

Martin Sjardijn - virtuele werkelijkheid

3 oktober t/m 1 november

Black Box een kunstwerk op de maan

Rond 2005 kwam Sjardijn in contact met het Groninger Museum waar ook mensen geïnteresseerd waren in de mogelijkheden die de computer biedt. Hij kreeg de opdracht een interactief 3-d museum te ontwikkelen van het museum zodat het publiek ook virtueel een bezoek kan brengen. Zo raakte hij verder bekend met de mogelijkheden van VR (virtual reality).  Men heeft een speciale VR bril en software nodig om dit museum te verkennen. Dit fenomeen staat aan het begin van een nieuwe revolutie.

Enkele jaren geleden was men in Noordwijk, bij Estec (European Space Research and Technology Centre) bezig met de voorbereidingen voor een maanlanding in 2022, georganiseerd door ESA. Bij de voorbereidingen daarvan waren o.a.  technici, filosofen, musici en theologen betrokken. De maanlander van 2022 doet verkennend onderzoek dat gericht is op het laten printen van een koepel door 3-d robotprinters. Die kan door mensen bemand worden, waar vanuit ook gewoond en gewerkt wordt. Alexander Zaklynsky heeft het idee ontwikkeld om een maangalerie te realiseren voor 100 kunstenaars. Sjardijn heeft daarvoor als kunstvoorwerp 'Black Box' ontwikkeld, bestaande uit een zwarte kubus van 1x1x1 cm. Zijn keuze werd gemaakt in navolging van “Zwarte Vierkant” uit 1913 van de Russische avant-gardistisch kunstenaar Kazimir Malevich. Deze kunstenaar onderzocht tezamen met een groep andere suprematistische kunstenaars het begrip “ruimte” met behulp van geometrische vormen. Dit eerste abstracte vierkant symboliseerde de nieuwe ruimte die kunst en cultuur volgens die groep vanaf die tijd inneemt.

De keuze op Martin is gevallen door de belangstelling die hij had voor de buitenaardse ruimte en zijn gewichtloze sculpturen als kunstobjecten voor gewichtloze ruimte. Filmpjes daarvan zijn op YouTube te zien.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen die een relatie willen leggen tussen een meer klassieke kunstbeleving waaraan het publiek gewend is en nieuwe beleving  in virtual reality. Daarbij zijn op de begane grond tekeningen te zien die Sjardijn nog steeds maakt. Er is ook ruimtelijk werk te zien geselecteerd uit vroege studies voor gewichtloze sculptuur. Beneden, in het souterrain, wordt een indruk gegeven van wat de kunstenaar samen heeft ontwikkeld met de van oorsprong theoretisch natuurkundige Kees de Vries. Met virtual reality apparatuur zal men kunst kunnen beleven zoals Sjardijn ontwikkeld heeft in relatie tot het Black Box project dat zich in de Moon Gallery bevindt. Met behulp van een VR (virtual reality) bril kan men een reisje door de ruimte maken, over de maan lopen of een bezoek brengen aan het International Space Centre (ISS). Men moet zich hier wel voor opgeven: kunstvereenigingkatwijk@gmail.com.  Er zijn ook 3d geprinte sculptuurtjes zgn Weightless Sculptures, die ook een plaats hebben op de virtuele wereld van de maan.


 

De kunstenaars

Klik op de naam van de kunstenaar om het profiel en tentoongestelde kunstwerk(en) te bekijken.

Wanneer

3 oktober
t/m 1 november 2020

Elke zondag, vrijdag & zaterdag
13:30 uur t/m 16:30 uur

Let op: dit evenement is voorbij.

Sponsors

©2023 Stichting Kunstvereeniging Katwijk  •  Proclaimer  •  Privacy

Webontwikkeling: 2nd Chapter