Nieuws

Expositie Katwijkerkring (2)

8 t/m 30 juni

Kleurrijk werk in tweede expositie Katwijkerkring

De tweede tentoonstelling van kunstenaars die tot de Katwijkerkring behoren toont kleurrijk werk van drie plein air-schilders die sterk verschillende schildertechnieken hanteren. Frans Bianchi, Jacob Kerssemakers en Anna Pavlova delen van 8 tot 30 juni de expositieruimte in het souterrain van het DUNAatelier. Als voormalige deelnemers aan de Katwijkse schildersweek exposeren ze dit keer geen schilderijen die in Katwijk zijn gemaakt, maar elders.

"Anna Pavlova maakt sterk extrovert werk", vertelt Jacob Kerssemakers. "Je beleeft het bijna als een vrolijke dag buiten zijn. En aan de andere kant Frans Bianchi die niet schildert wat hij ziet, maar die een omgeving gebruikt om daaruit zelf een schilderij in andere kleuren en vormen dan de werkelijkheid te maken. Ik vind dat ik daar zelf mooi tussenin zit. Ook in mijn schilderij hoeft een boom die bruin is, niet bruin te zijn. Ik vind het leuk te exposeren met mensen die al langer dan ik op dat pad zitten."

Frans Bianchi toont zeven schilderijen die hij in het Franse Normandië heeft gemaakt. "Ik heb daar mijn hart liggen", zegt hij. "Ook vanwege de geschiedenis en de persoonlijke ervaringen die ik daar heb opgedaan. Ik ben er vaak geweest en ik heb er vaak geschilderd. Als je in Normandië komt, word je geraakt door de sfeer en dan met name door de grens van land en water, van zee en wolken en wat daarachter ligt. Het is daar zo wonderschoon. De veranderingen van licht en van weer bieden mij als dynamische, snel werkende schilder veel."

Jacob Kerssemakers houdt zich de laatste tijd vooral bezig met kleurstudie. Niet in de zin van probeersels, maar voltooide schilderijen waarin hij zich concentreerde op wat kleuren met elkaar doen. Hij noemt het "een zijpad" dat hij heeft ingeslagen. De werken die hij in het DUNAatelier toont, zijn gemaakt in Amsterdam en in Zeeland, maar ook thuis in Den Haag. Sommige naar voorbeeld, andere zijn fantasie. "Het is dus niet wat ik normaal als plein air-schilder maak", zegt Kerssemakers. "Het zijpad dat ik ben ingeslagen is zoals op vakantie. Bij aankomst op de bestemming begint het kijken, voelen en ervaren pas. Deze schilderijen zijn veel kleuriger dan ik normaal maak. En ze zijn kleiner, niet zoals bijna altijd heel breed en heel smal. Ik vind het verfrissend eens veel vrijer, lekker onbekommerd en zonder vooroordelen te kijken naar wat ik zie."

Het werk dat de Russische, maar in Nederland wonende en werkende Anna Pavlova exposeert zou overal gemaakt kunnen zijn, maar het kwam tot stand in de natuur van de Amsterdamse stadsparken en in de omgeving van de hoofdstad. "Ik schilder de laatste tijd bloemen, bomen en struiken', zegt ze. "Je kunt er vrijer mee omgaan en ze zijn kleurrijker en dynamischer dan bijvoorbeeld stadsgezichten. Ik vind het interessant om samen met andere schilders die aandacht hebben voor kleur en frisheid te kunnen exposeren. We vormen een goed team, dat elkaar onderling aanvult omdat we ons verschillend uiten en we verschillende technieken gebruiken."

De tentoonstelling is te zien in het souterrain van het DUNAatelier.  Ons atelier is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Tegelijkertijd is op de begane grond van het DUNAatelier t/m 23 juni de expositie Op ’t Duin van Dirck Nab te zien

De kunstenaars

Klik op de naam van de kunstenaar om het profiel en tentoongestelde kunstwerk(en) te bekijken.

Wanneer

8 t/m 30 juni 2019
Elke zondag, vrijdag & zaterdag
14:00 uur t/m 17:00 uur

Let op: dit evenement is voorbij.

Sponsors

©2023 Stichting Kunstvereeniging Katwijk  •  Proclaimer  •  Privacy

Webontwikkeling: 2nd Chapter